Τιθασεύοντας το φως-έκθεση για τη φωτογραφία
Έκθεση για την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας
Συλλογή φωτογραφικών μηχανών Νίκου Μελετίου
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλων του ιδρύματος, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση που έχει σχέση με την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 18:30, στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.
Από τον 4ο π.χ. αιώνα που ο Αριστοτέλης παρατήρησε τη συμπεριφορά του φωτός, καθώς αυτό περνάει από τρύπες και χαραματιές, συνέβησαν πολλά.
Ο άνθρωπος αφού έμαθε πώς συμπεριφέρεται το φως, κατάφερε να το δαμάσει, να το κατευθύνει εκεί που επιθυμεί, αλλά και να το δημιουργήσει εκεί που θέλει, όταν το θέλει. Κατάφερε να αποτυπώσει τις εικόνες που σχηματίζει το φως με τρόπο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή της αποτυπωμένης εικόνας, πάνω σε διάφορα υλικά και σε όποιο μέγεθος επιθυμεί.
Η φωτογραφική μηχανή, το εργαλείο αυτού του θαύματος της καταγραφής των εικόνων, μπορεί να πάει εκεί που ο άνθρωπος αδυνατεί, σε αφιλόξενους πλανήτες ή στο εσωτερικό μιας φλέβας, μπορεί να δει πράγματα που δεν τα προφταίνει ή δεν τα διακρίνει το μάτι, όπως η κίνηση μιας σφαίρας ή το σχήμα ενός μικροοργανισμού. Το φωτογραφικό μέσο ως εργαλείο τεκμηρίωσης, ως ίχνος μνήμης, ως σκηνοθετημένη εικόνα ή στιγμιότυπο. Οικογενειακά άλμπουμ, καρτ-ποστάλ, εικόνες από εφημερίδες, τυπωμένες σε βιβλία, αναρτημένες στους τοίχους μουσείων αλλά και σε γιγαντοαφίσες. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται σε τόσους τομείς, με τόσες πολλές εφαρμογές που δεν μετρούνται πλέον.
Camera obscura, φωτογραφικό κουτί ή ψηφιακή μηχανή, όσο και αν απέχουν τεχνολογικά είναι μέρος της ίδιας συναρπαστικής ιστορίας που εξελίχθηκε παράλληλα με άλλα ανθρώπινα επιτεύγματα πολλά από τα οποία επηρέασε, αλλά και επηρεάσθηκε.
Αυτή την ιστορία και τις κύριες πτυχές της παρουσιάζει η έκθεση «Τιθασεύοντας το φώς» που πραγματοποιείται με αφορμή την ανάδειξη της «συλλογής Μελετίου», η οποία περιλαμβάνει 120 κλασικές φωτογραφικές μηχανές. Η συλλογή δωρίθηκε στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1998 από τον Κύπριο αρχιτέκτονα Νίκο Μελετίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει:
α) Την ιστορία της φωτογραφίας με κείμενα, εικόνες και χαρακτηριστικά εκθέματα από την camera obscura μέχρι την ψηφιακή φωτογραφία.
β) Την τεχνολογία της φωτογραφίας με κείμενα, φωτογραφίες, διαγράμματα και εκθέματα.
γ) Εκθέματα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος φωτογραφιών διαφόρων κατηγοριών, όπως ειδησεογραφικές, τοπίου, καλλιτεχνικές, προσωπικές, επιστημονικές κ.ά.
δ) Τη συλλογή Μελετίου. Ο κορμός της συλλογής θα παρουσιασθεί όπως είχε οργανωθεί στο εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου, στη Σίνδο και θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό του συλλέκτη/δωρητή.
ε) Διαδραστικά εκθέματα. Εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εμπειρία των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα οπτικά φαινόμενα ή τεχνολογίες της φωτογραφίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.
Ώρες λειτουργίας:
Από Τρίτη μέχρι Παρασκευή: 10.00-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30
Κυριακή: 11.30-18.30
Δευτέρα: Κλειστά
Γκαλερί φωτογραφιών επισκεπτών
Σε περίπτωση που έχετε επισκεφθεί την έκθεση και αναζητάτε τη φωτογραφία που βγάλατε στο διαδραστικό έκθεμα που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της αίθουσας, πατήστε εδώ.