Κατηγορίες
IDEA Νέα Περιοδικές Εκθέσεις

Η έκθεση ΙΔΕΑ στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Η έκθεση ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία πρόκειται να παρουσιαστεί στον εμβληματικό χώρο της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (www.bibalex.org), από τις αρχές Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022. Η έναρξη λειτουργίας της προγραμματίζεται για τις 17 Οκτωβρίου 2021 και τα εγκαίνιά της για τις 9 Νοεμβρίου 2021.

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας “Βibliotheca Αlexandrina” αποτελεί μία προσπάθεια αναβίωσης της ομώνυμης αρχαίας Βιβλιοθήκης, υπό την αιγίδα της UNESCO, της αιγυπτιακής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως ένας χώρος βαθιά συνυφασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για την παρουσίαση της ΙΔΕΑ, μιας έκθεσης που αναδεικνύει το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την επίδραση και συνεισφορά του στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Το κοινό της Αλεξάνδρειας θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση δωρεάν.

ΙΔΕΑ- Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία
Πρόκειται για μία σημαντική μεταφερόμενη έκθεση με σκοπό την προβολή του πολιτισμού της Ελλάδας στο εξωτερικό. Παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων. Παράλληλα, πραγματεύεται όλα εκείνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία έφεραν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο σε ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο επίπεδο.

Η παραγωγή της έκθεσης αυτής έγινε από το ΝΟΗΣΙΣ με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2016.

Αρχικά, τον Σεπτέμβριο 2016 η ΙΔΕΑ παρουσιάστηκε για ένα έτος στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2018, παρουσιάστηκε στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα. Τέλος, από τον Ιούνιο 2019 έως τον Αύγουστο 2020 παρουσιάστηκε στο Cultural and Congress Center Cankarjev Com στην Λιουμπλιάνα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρουσίασης της έκθεσης και η χρήση νέων ψηφιακών μέσων, προκαλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας. Απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους. Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου.

Συνολικά, η έκθεση πετυχαίνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα από μια πληθώρα ερμηνευτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ, διαδραστικές εφαρμογές και εκθέματα-μακέτες.

Για εικονική περιήγηση στην έκθεση από την παρουσίασή της στο ΝΟΗΣΙΣ πατήστε εδώ.

Για το βίντεο παρουσίασής της πατήστε εδώ.

Για το πρόγραμμα των εγκαινίων στην Αλεξάνδρεια πατήστε εδώ.

Για την πρόσκληση των εγκαινίων πατήστε εδώ.

Για την εκδήλωση των εγκαινίων πατήστε εδώ.

Για το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων πατήστε εδώ.

Η παραγωγή της έκθεσης ΙΔΕΑ έγινε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η παρουσίαση της έκθεσης ΙΔΕΑ στην Αλεξάνδρεια τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Δημοσιεύτηκε 8 Οκτωβρίου, 2021