Κατηγορίες
Νέα

Σεμινάριο στις «Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων» για το Προσωπικό του ΝΟΗΣΙΣ

Η συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ και η συμμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του με τους νόμους της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν βασικούς στόχους της διοίκησης του Ιδρύματος που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Προσωπικού του ΝΟΗΣΙΣ παρακολούθησαν σεμινάριο από εξειδικευμένους νομικούς με θέμα τις «Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων», καθώς –σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο- η εκπαίδευση για τα προσωπικά δεδομένα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του ρόλου ή του επιπέδου τους στην ιεραρχία εφόσον επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα.

Το άρθρο 24 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από τους υπεύθυνους επεξεργασίας να εφαρμόζουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η επεξεργασία γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό. Επομένως, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μέρος αυτών των οργανωτικών μέτρων, ενώ οι υπεύθυνοι επεξεργασίας ενδεικτικά οφείλουν να:

• Μεριμνήσουν για όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις Γενικές Αρχές που προβλέπει ο Κανονισμός.

• Αναπτύξουν πολιτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

• Είναι σε θέση να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τον κανονισμό.

• Είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα αιτήματα των υποκειμένων σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα.

• Ορίσουν Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, εφόσον απαιτείται.

Η διοίκηση του ΝΟΗΣΙΣ, όπως έχει τονίσει η Πρόεδρός του, Δρ. Στυλιανή Μπεζεργιάννη, δεσμεύεται να προβαίνει κάθε φορά στην αναγκαία κατάρτιση του Προσωπικού -μέσα από την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης- και να προχωρά στη σύνταξη πολιτικών και διαδικασιών προστασίας δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε 24 Ιουλίου, 2024