Το ΝΟΗΣΙΣ στην 86η ΔΕΘ
Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της παρουσίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στη ΔΕΘ με καινοτόμες εφαρμογές από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που παρουσιάστηκαν στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, τον Απρίλιο του 2022*.
Στο Περίπτερο 7 της ΓΓΕΚ, στο stand του φορέα, θα παρουσιαστούν τα έργα:
1. «Robot καθαρισμού ακτών»
Από τον πρώην μαθητή του 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και ιδρυτή startup Πέτκο Αλέξανδρο. Παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Περιγραφή
Το Ρομπότ αυτό δίνει λύση στο γνωστό πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης με ένα αυτόνομο ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να συλλέγει απορρίμματα από οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.
Το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει – μέσω της τεχνητής νοημοσύνης – το υλικό κάθε απορρίμματος και να το κατηγοριοποιεί ανάλογα. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον βραχίονα του για να συλλέξει τα απορρίμματα αυτά, ανάλογα με το σχήμα τους.
2. «Άλλος Αέρας» – Αυτοματοποιημένο Σύστημα καθαρισμού αέρα Σχολικών Αιθουσών
Από μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής και ένας από τους χρηματοδότες είναι το ΝΟΗΣΙΣ.
Περιγραφή
Συνήθως ο αέρας στις σχολικές αίθουσες είναι πολύ κακός, βαρύς, πηχτός, αλλά οι ανοιχτές τεχνολογίες τον άλλαξαν στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου με την υποστήριξη των καθηγητών τους, αξιοποιώντας Ανοιχτές Τεχνολογίες, κατασκεύασαν ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα για τις σχολικές αίθουσες. Αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, εξαεριστήρες τζαμιού, σύστημα ελέγχου των συσκευών και ένας μικρο-υπολογιστής Raspberry Pi για την μεταξύ τους επικοινωνία επιστρατεύτηκαν με σκοπό τον καλύτερο φυσικό εξαερισμό των αιθουσών εν μέσω πανδημίας, την ελαχιστοποίηση των αερολυμάτων και την ποιοτική βελτίωση του αέρα διαφυλάσσοντας την υγεία των μαθητών/τριών.
3. «Ρομποτικός Μηχανισμός Προειδοποίησης» – Ασφαλής Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων
Από μαθητές του 8ου Γυμνασίου και 7ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Περιγραφή
Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του σετ EV3 Lego, αλλά η προοπτική είναι να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένοι αισθητήρες κίνησης και ηλεκτρονικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (e-textiles). Οι δύο κατασκευές που έγιναν προειδοποιούν τον εργαζόμενο που χειρωνακτικά μετακινεί κάποιο φορτίο για τις δύο πιο συχνές και επικίνδυνες στάσεις του σώματος: την λάθος στάση κατά την ανύψωση του φορτίου και την περιστροφή του κορμού του σώματος κρατώντας το φορτίο. Για την ανίχνευση των λάθος στάσεων χρησιμοποιούνται αισθητήρες απόστασης και γυροσκόπια. Αυτοί με τη σειρά τους ενεργοποιούν ηχητικά και εικονικά μηνύματα.
4. «Wedoguard Railroad» Ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων
Από μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. Παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Περιγραφή
Το σιδερένιο άλογο πάντα προηγείται! Στην Ευρώπη, το 2017 σημειώθηκαν 439 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις (το 75% με Ι.Χ.), που αποτελούν το 25% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων, με 282 θανάτους και 240 σοβαρούς τραυματισμούς.
Το “WeGuard” είναι ένα ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων αποτελούμενο από Lego Wedo 2 και micro:bit. Κατά τη διέλευση του τρένου, ενεργοποιείται η προστατευτική μπάρα και ταυτόχρονα αποστέλλεται σήμα στα διερχόμενα έξυπνα αυτοκίνητα τα οποία ακινητοποιούνται αυτόματα προς αποφυγή ατυχήματος ακόμα και αν ο οδηγός προσπαθήσει να περάσει παραβιάζοντας τη διάβαση. Οι μαθητές θα κατασκευάσουν και θα προγραμματίσουν το έξυπνο σύστημα με τις μπάρες (Lego WEDO 2 + micro:bit) καθώς και ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο (micro:bit) το οποίο θα ακινητοποιείται κατά την διέλευση του τρένου.
5. Έλεγχος και πρόληψη αλλοίωσης τροφίμων με Arduino
Από μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς.
Παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Περιγραφή
Η αλλοίωση και η αποσύνθεση των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει λόγω των αναποτελεσματικών πρακτικών και συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς τους σε μεγάλες αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά πολλά τρόφιμα σπαταλούνται ή απορρίπτονται μετά την ημερομηνία λήξης τους ενώ θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να καταναλωθούν. Όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται, παράμετροι όπως η θρεπτική τους αξία, η αγωγιμότητα, η οσμή, η θερμοκρασία και η υγρασία συχνά μεταβάλλονται, και βοηθούν στην παρακολούθηση της ποιότητάς τους. Αρκετά τρόφιμα όταν ωριμάσουν υπερβολικά ή αλλοιωθούν αρχίζουν να εκπέμπουν αέρια, να αλλάζουν το χρώμα, την υγρασία και τη θερμοκρασία, το pH τους ή ακόμη και την αγωγιμότητά τους.
Η εργασία αυτή προτείνει ένα σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων με τη χρήση του μικροελεγκτή Arduino, ώστε να ανιχνεύονται πιθανές αλλοιώσεις, μετρώντας με τη βοήθεια αισθητήρων τα παραπάνω στοιχεία. Τα δεδομένα από τις μετρήσεις συγκρίνονται σε μια βάση δεδομένων εργαστηριακών μετρήσεων, αξιολογείται η κατάσταση του τρόφιμου, και προτείνονται αντίστοιχες ενέργειες.
6. «Thinking City» – Η πόλη που σκέφτεται οικολογικά…
Από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων.
Παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Περιγραφή
Έπειτα από ενημέρωση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνειδητοποιήσαμε ότι για την δεινή αυτή κατάσταση ευθύνεται ο άνθρωπος.
Σκεφτήκαμε να προτείνουμε λύσεις δημιουργώντας την πόλη που σκέφτεται με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
Η πόλη μας αποτελείται από τέσσερις μακέτες. Κατόπιν μέτρησης της θερμοκρασίας, οι πολίτες κατά την είσοδο τους στην πόλη θα βλέπουν ένα ταμπλό στο οποίο θα ανάβει το αντίστοιχο led ως ένδειξη καύσωνα, παγετό ή φυσιολογική. Προσθέσαμε ένα κύκλωμα έξυπνου φωτισμού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι λάμπες στην πόλη μας θα ανάβουν μόνο όταν σκοτεινιάσει. Στην μακέτα δάσος κατασκευάσαμε ένα κύκλωμα ανίχνευσης φωτιάς. Σε περίπτωση φωτιάς θα χτυπάει συναγερμός και θα ανάβει ένα κόκκινο led.
Τέλος από την πόλη μας δεν θα μπορούσε να λείπει ένα φανάρι για αυτοκίνητα και για πεζούς. Οι πεζοί με μειωμένη ή καθόλου όραση θα ειδοποιούνται μέσα από ένα ήχο.
86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες Λειτουργίας:
Σάββατο 10/9: 10:00-22:00
Κυριακή 11/9: 10:00-22:00
Καθημερινές: 16:00-22:00
Σάββατο 17/9: 10:00-22:00
Κυριακή 18/9: 10:00-22:00
* Το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΝΟΗΣΙΣ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής και του Σωματείου Φίλων Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. ΝΟΗΣΙΣ εδώ και 14 χρόνια, όπου πάνω από 5.500 μαθητές παρουσιάζουν στη διάρκεια τετραημέρου στο ΝΟΗΣΙΣ τις εργασίες μιας ολόκληρης χρονιάς.