Κατηγορίες
Νέα

Νέο διαδραστικό έκθεμα στο ΝΟΗΣΙΣ – Οι ήρωες των επιστημών

Virtual Interviews: Οι Ήρωες των Επιστημών

Στο φουαγιέ του ΝΟΗΣΙΣ, έξω από την είσοδο του Πλανηταρίου, μπορείτε να ανακαλύψετε τη ζωή και το έργο του Νίκολα Τέσλα και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Στο διαδραστικό αυτό έκθεμα, ο επισκέπτης βιώνει μια εικονική συνέντευξη με τους μεγάλους επιστήμονες – στο φυσικό τους μέγεθος – και αναζητά απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και το έργο τους.

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν Σερβοαμερικανός εφευρέτης και μηχανικός. Ανακάλυψε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, το οποίο αποτελεί τη βάση των περισσότερων μηχανών εναλλασσόμενου ρεύματος. Ανέπτυξε επίσης, το τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1891 εφηύρε το πηνίο Τέσλα, ένα επαγωγικό πηνίο που χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογία του ραδιοφώνου.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέρα από την πολύ σημαντική προσφορά του στους επιστημονικούς τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε, προσέφερε αξιόλογο έργο και στον χώρο του πολιτισμού. Ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε την οργάνωση των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης, έχοντας αντίστοιχη εμπειρία από την οργάνωση του Πολυτεχνείου του Μπερσλάου.

Στα κέντρα επιστηµών όπως το ΝΟΗΣΙΣ, τα διαδραστικά εκθέματα βασίζονται στη δηµιουργία μιας σχέσης συµµετοχής και παιχνιδιού για να επιτύχουν την εµβύθιση του επισκέπτη και την κατανόηση πιο δύσκολων ή αφηρηµένων εννοιών. Το διαδραστικό µέσο ή έκθεμα ξεδιπλώνεται στον χρήστη του, αφού αυτός έχει επενδύσει νοητικά και συναισθηµατικά στην αλληλεπίδρασή του µε αυτό. Το ΝΟΗΣΙΣ ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση µεταξύ του επισκέπτη και του τεχνολογικού ή μηχανικού συστήµατος ενός εκθέµατος, κυρίως ως προς τον τρόπο που αντιλαµβάνεται ο χρήστης την «απάντηση» του συστήµατος. Αυτό προϋποθέτει ότι η κάθε δράση ενέχει πρόθεση και κριτική σκέψη και δεν αφορά απλά στο πάτηµα ενός κουµπιού, αλλά τη δυνατότητα ελέγχου ενός συστήµατος ή ενός περιβάλλοντος με τελικό σκοπό την ελευθερία καθορισµού της εµπειρίας από τον επισκέπτη.

Το έργο υλοποιήθηκε από το ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την εταιρία Digital Innovations https://din.gr/

Χρηματοδοτήθηκε από τη δράση «Ψηφιακός Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

 

Δημοσιεύτηκε 4 Μαΐου, 2022