Εικονικό Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς

Το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «Εικονικό Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του ΝΟΗΣΙΣ, MIS 5093002», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 576.860,00€, υλοποιήθηκε με επιτυχία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενσωματώνοντας καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες για τη διαχείριση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Ο βασικός στόχος του έργου ήταν η ψηφιοποίηση και ανάδειξη της συλλογής του ΝΟΗΣΙΣ, με την ανάπτυξη ενός πλήρως ψηφιακού εκπαιδευτικού προορισμού. Το έργο περιλαμβάνει εικονικά εκθέματα, διαδραστικές εφαρμογές, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και ερμηνευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αξιοποιούν τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας για να προσφέρουν μία βιωματική εμπειρία μάθησης στους επισκέπτες. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να περιηγηθούν σε 1.500 ψηφιοποιημένα αντικείμενα, εκ των οποίων 100 αποδίδονται σε μοντέλο 360° και 10 σε τρισδιάστατη μορφή.

Ένα από τα κύρια παραδοτέα του έργου είναι η δημιουργία του Εικονικού Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το οποίο προσφέρει μία πλήρως διαδραστική εμπειρία στους χρήστες. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ένα εικονικό περιβάλλον και μέσω της τεχνολογίας, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα σε έναν εικονικό χώρο, πραγματοποιώντας μία μοναδική περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας μέσα από θεματικές αίθουσες αφιερωμένες σε σημαντικές βιομηχανικές και τεχνολογικές ενότητες, όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Ηλεκτρική Ενέργεια, η Φωτογραφία, οι Μεταφορές και άλλα. (https://noesis.edu.gr/emvk/)

Επίσης, στον χώρο του Μουσείου και ειδικότερα των εκθέσεων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Μεταφορών (Κλασσικά Αυτοκίνητα) τοποθετήθηκαν ψηφιακά ερμηνευτικά εκθέματα. Με τη χρήση της εφαρμογής «Noesis Mobile», διαθέσιμης για tablet και κινητά τηλέφωνα, οι επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν από έναν πολύγλωσσο προσωπικό ψηφιακό ξεναγό, ο οποίος προσφέρει πληροφορίες ακουστικής ξενάγησης, επεξηγηματικά βίντεο και τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα για περισσότερα από 300 εκθέματα. Η εφαρμογή χρειάζεται πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi (παρέχεται δωρεάν τοπικά στο Noesis) για τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα και τις προσωρινές εκθέσεις. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί κωδικούς QR που βρίσκονται μπροστά από τα εκθέματα και τεχνολογία Bluetooth Beacon για αυτόματη αναγνώριση της θέσης του επισκέπτη. (Κατεβάστε τις εφαρμογή για συσκευές Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.noesis.inmusee και σύντομα διαθέσιμη για συσκευές Apple iOS).

Επιπλέον, το ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο του έργου υλοποίησε τρεις εκπαιδευτικές εφαρμογές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, τις επικοινωνίες και το περιβάλλον. Στο επίκεντρο των εφαρμογών βρίσκεται η σύνδεση με τα μουσεία και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και μαθητές από 7 έως 13 ετών. Οι εφαρμογές αποτελούν σύνθεση πρακτικών, όπως παιχνιδοποίηση (gamification), δημιουργική γραφή, παζλ, στρατηγική, περιπέτεια. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρονται στα παιδιά και τους μαθητές ευκαιρίες για εκπαιδευτική διασκέδαση, ενώ παράλληλα διδάσκονται σημαντικές επιστημονικές έννοιες. Οι εφαρμογές στο σύνολό τους προσφέρουν μια ελκυστική και εκπαιδευτική εμπειρία για τα παιδιά, επεκτείνοντας τον ρόλο των μουσείων στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. (https://noesis.edu.gr/Games/aples-mixanes/index.html https://noesis.edu.gr/Games/noisoupoli/index.html https://www.noesis.edu.gr/games/energeia-noesis/index.html )

Μέσω του προγράμματος το ΝΟΗΣΙΣ απέκτησε και σύγχρονο κεντρικό εργαλείο διαχείρισης του ψηφιακού αποθέματος του, το οποίο επιτρέπει την οργάνωση, τεκμηρίωση και διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου μέσω του διαδικτύου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Wikipedia, δημιουργήθηκαν και εμπλουτίστηκαν 40 λήμματα με ανοιχτά διαθέσιμα τεκμήρια από το ψηφιακό απόθεμα του μουσείου, διευρύνοντας την προσβασιμότητα και διάχυση της γνώσης στο παγκόσμιο κοινό. Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε κύκλος σεμιναρίων-εργαστηρίων στα στελέχη και στους εθελοντές/φίλους του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας με σκοπό την εκπαίδευση της κοινότητας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά, αλλά και για ελληνικά θέματα σε περισσότερες γλώσσες.

Καταληκτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκαν εφαρμογές υψηλής ποιότητας τόσο σε επίπεδο σεναρίου όσο και εκτέλεσης, όπως η εφαρμογή ψηφιακού ξεναγού, η εικονική περιήγηση και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι ψηφιακές αυτές εφαρμογές αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά με σύγχρονο εκπαιδευτικό τρόπο, προάγουν την ηλεκτρονική προσβασιμότητα και τη μάθηση, ενώ ενισχύουν τον ψηφιακό γραμματισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί είναι διαθέσιμοι σε όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών. Επιπλέον, οι εφαρμογές συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την προβολή των δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία στην εκπαίδευση και την πολιτιστική διάδραση.

Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα άρθρα:

Για να δείτε όλα τα σχετικά άρθρα πατήστε εδώ