Ο ηλεκτρισμός στην Ιατρική
Η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από διάφορα ηλεκτρικά φαινόμενα. Κάθε ένα περίπου δευτερόλεπτο, ο καρδιακός μυς μεταφέρει στοιχειώδη ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν και συντονίζουν ένα χτύπο της καρδιάς. Αυτά τα σήματα στέλνουν μέσα από τους ιστούς του οργανισμού, την “ηχώ” τους μέχρι το δέρμα.
Εκεί μπορούν να εντοπιστούν από μεταλ-λικούς ανιχνευτές και να εμφανιστούν σε οθόνες σαν κυματοειδείς καμπύλες. Έτσι παίρνουμε το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG).
Εκτός όμως από τη λειτουργία της καρδιάς, ηλεκτρικά ερεθίσματα ρυθμίζουν τη λειτουργία των αισθητήριων οργάνων, του μυικού συστήματος αλλά και του εγκεφάλου.
Μάλιστα με μια μέθοδο ανάλογη του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορούμε να πάρουμε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο μας δίνει μια εικόνα της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές του ηλεκτρισμού στην Ιατρική, όπως ο τεχνητός βηματοδότης, ο οποίος καθορίζει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς όταν ο φυσικός υποστεί βλάβη, τα νυστέρια με ακτίνες λέιζερ, ο αξονικός τομογράφος και πολλές άλλες, που αυξάνουν και βελτιώνονται καθημερινά.