Peiramatistas – ΝΕΑ τμήματα
Εργαστήρια φυσικών επιστημών για παιδιά από νήπια μέχρι Β΄ Δημοτικού
Ανακαλύψτε και εσείς ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να είναι ευχάριστες και ψυχαγωγικές, σαν παιχνίδι! Αξιοποιήστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και απολαύστε ένα Κυριακάτικο πρωινό στο ΝΟΗΣΙΣ. Κάθε Κυριακή και για 6 συναντήσεις, από τις 11.15 μέχρι τις 13.15 μια ομάδα 20 παιδιών παίζουν, πειραματίζονται με απλές διατάξεις, δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές και χειροτεχνίες, αποκτούν βιώματα και εμπειρίες που τους φέρνουν στο μαγικό κόσμο της επιστήμης, στο ΝΟΗΣΙΣ.
Θεματολογία
1. Απλές μηχανές και η Φυσική
2. Ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός
3. Η Φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος
4. Το Φως και η Οπτική Φυσική
5. Η Μετεωρολογία και τα φυσικά φαινόμενα
6. Από τη Γη στη Σελήνη
Απλές μηχανές και η Φυσική
– Πώς σφίγγουν οι βίδες;
– Πώς η βαρύτητα μας δίνει ταχύτητα;
– Πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας;
Τα παιδιά θα κατασκευάσουν αρθρωτούς μηχανισμούς, θα δοκιμάσουν στο κεκλιμένο επίπεδο πως μπορούν να δώσουν τη μέγιστη ώθηση σε μικρά οχήματα, θα συναρμολογήσουν ένα απλό σύστημα με σχοινιά και τροχαλίες. Επίσης θα συναρμολογήσουμε δύο απλές κατασκευές από τα σχέδια του αναγεννησιακού δημιουργού και καλλιτέχνη Ντα Βίντσι. Ένα εργαστήριο κατασκευών δημιουργικότητας και φαντασίας!
Ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός
– Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητισμό ή το αντίστροφο;
– Μαγνητικό πεδίο στη Γη, μια χρήσιμη αόρατη δύναμη.
– Έξυπνες μαγνητικές κατασκευές χωρίς βίδες!
Θα παρατηρήσουμε και θα μελετήσουμε δύο παρόμοιους μηχανισμούς: το ηλεκτρικό μοτέρ και τη γεννήτρια που είναι οι δύο όψεις του ίδιου φαινομένου. Θα συνδέσουμε τον μαγνητισμό με τον ηλεκτρισμό μέσα από απλές κατασκευές και χειροτεχνήματα, όπως η «μπαλαρίνα» που χορεύει πάνω στην μπαταρία. Τα παιδιά θα συνθέσουν απλές διατάξεις με μπαταρία, καλώδια και διακόπτες για να προκαλέσουν μαγνητική κίνηση. Θα αποτυπώσουμε το μαγνητικό πεδίο από απλούς μαγνήτες. Τέλος, τα παιδιά θα συναρμολογήσουν κατασκευές με μαγνητικό δομικό υλικό.
Η Φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος
– Αφή, γεύση και όσφρηση: και όμως είναι τόσο σημαντικές αισθήσεις
– Καρδιά και πνεύμονες: ένας τέλειος αεικίνητος μηχανισμός
– Γιατί ανατριχιάζουμε, γιατί βήχουμε, γιατί ανεβάζουμε πυρετό;
Στο εργαστήριο θα εξερευνήσουμε τον θαυμαστό κόσμο της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Θα δούμε την δομή των εσωτερικών οργάνων, θα αναπαραστήσουμε σε σχηματικά μοντέλα την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Τα παιδιά θα πειραματιστούν πάνω στη λειτουργία των αισθήσεων, θα μετρήσουν τη χωρητικότητα και τη δύναμη των πνευμόνων τους, θα ακούσουν τον καρδιακό τους ρυθμό, θα μετρήσουν την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα τους. Η βιολογία είναι η βάση της ιατρικής και της υγιεινής του σώματός μας.
Το Φως και η Οπτική Φυσική
– Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα;
– Πώς δημιουργούνται οι εικόνες;
– Πώς αντιλαμβανόμαστε την κινούμενη εικόνα;
Το Φως, πέρα από την ενέργεια που μεταφέρει, δημιουργεί τις εικόνες και τα χρώματα γύρω μας. Τα παιδιά θα γνωρίσουν πως το μάτι μας και το μυαλό μας αντιλαμβάνονται την κίνηση. Θα ζωγραφίσουν εικόνες που με απλές τεχνικές animation θα δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια. Θα πειραματιστούμε, επίσης, στη σύνθεση χρωμάτων και τη διαφάνεια των υλικών στη φωτεινή τράπεζα. Τέλος, θα δημιουργήσουμε εικόνες παίζοντας με το φως και τη σκιά σε ένα παιχνίδι έκφρασης και φαντασίας.
Η μετεωρολογία και τα φυσικά φαινόμενα
– Γιατί βροντά πριν τη βροχή;
– Πώς δημιουργούνται οι άνεμοι;
– Πώς δημιουργούνται οι τέσσερεις εποχές;
Τα καιρικά φαινόμενα είναι ένα σύστημα ζωντανών αντιδράσεων του φυσικού μας περιβάλλοντος. Στο εργαστήριό μας, βασικό θέμα θα είναι οι φάσεις και ο κύκλος του νερού και του αέρα, των δύο βασικών στοιχείων του περιβάλλοντος. Τα παιδιά θα εργαστούν πάνω σε πειραματικές διαδικασίες, που αναπαριστούν τις διαδοχικές φάσεις του νερού στην αέρια, υγρή και στερεή μορφή. Θα κατασκευάσουν ανεμολόγια, που μετρούν την ένταση του αέρα και θα παρατηρήσουν τη λειτουργία του βαρόμετρου. Τέλος, παρατηρώντας τα σύννεφα, θα φανταστούμε σχήματα και εικόνες σε ένα παιχνίδι εικαστικής έκφρασης.
Από τη Γη στη Σελήνη
– Πόσο μακριά είναι το φεγγάρι;
– Είναι δύσκολο ένα ταξίδι στη Σελήνη;
– Θα μπορούσαμε να ζήσουμε στη Σελήνη;
Το ταξίδι στο φεγγάρι κάποτε ήταν μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Τώρα είναι μια κατάκτηση του ανθρώπινου τεχνολογικού πολιτισμού. Στο εργαστήριο θα μάθουμε για τις πρώτες αποστολές στη Σελήνη και τις δυσκολίες τους. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με κατασκευές και διατάξεις εκτόξευσης και θα σχεδιάσουν το δικό τους διαστημικό σταθμό. Σε σχηματικό μοντέλο θα μελετήσουν τις φάσεις της Σελήνης. Τέλος, σε απλή διάταξη θα αποτυπώσουν την βαρυτική έλξη και τις πτώσεις αντικειμένων.
Ο Ιούλιος Βέρν μας εμπνέει, το διάστημα μας προκαλεί να το εξερευνήσουμε.
Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφανταστούμε το Σχολείο» (“Reimaging schooling”), Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015.
Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διαθέσιμες μόνο 20 θέσεις συνολικά!
Ηλικία: από νήπια μέχρι Β’ Δημοτικού
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Κυριακή 15/ 01, 22/01, 29/01, 05/02, 12/02, 19/02
Ώρα: 11.15 – 13.15
Κόστος συμμετοχής: 90€
Δηλώσεις συμμετοχής μόνο ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.
2. Τρόποι πληρωμής:
– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.
– Πληρωμή στα ταμεία του ΝΟΗΣΙΣ, κατά τις ώρες λειτουργίας του ταμείου (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο 13:30 – 20:00, Κυριακή 11:30 – 18:00).
Για πληρωμές στα ταμεία του ΝΟΗΣΙΣ, η πληρωμή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης.
3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής:
Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.
Πληροφορίες
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Τετάρτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020, e-mail: karnezou@noesis.edu.gr